
Foki zaczęły zabijać morświny?
21 grudnia 2012, 13:35We wrześniu 2011 r. morze wymyło na belgijskie wybrzeże 2 poważnie okaleczone morświny (Phocoena phocoena). To pierwsze tego typu przypadki w tym kraju, jednak podobne śmiertelne uszkodzenia skóry i zgromadzonej pod nią tkanki tłuszczowej (ang. blubber) obserwowano w państwach ościennych, np. od 2006 r. w Holandii. Analiza uzębienia i budowy jamy ustnej drapieżników wskazała, że najbardziej prawdopodobną winowajczynią jest foka szara (Halichoerus grypus).

Gromowładna US Army
29 czerwca 2012, 12:11Amerykańska armia będzie razić wroga... piorunami. Na czele projektu Laser-Induced Plasma Channel (LIPC - Laserowo indukowany kanał plazmowy) stoi George Fischer, który wyjaśnia działanie nowej broni.

Badacz-fan Metalliki nazwał nowego skorupiaka na cześć ulubionego zespołu
4 marca 2020, 12:46W głębinach otaczających pole konkrecjonośne Clarion-Clipperton (ang. Clarion–Clipperton Fracture Zone, CCZF) na Pacyfiku odkryto skorupiaka (równonoga), któremu na cześć zespołu Metallica nadano nazwę Macrostylis metallicola. W 2017 r. inny skorupiak - krewetka - także zyskał rockową nazwę, tym razem od zespołu Pink Floyd - Synalpheus pinkfloydi.

Śladami tajemnicy
9 maja 2007, 13:40Ekipa himalaistów zamierza się wspiąć na Mount Everest w strojach z lat 20. XX wieku. Chcą w ten sposób złożyć hołd George'owi Mallory'emu, który w 1924 roku próbował zdobyć szczyt wraz Sandym Irvine'em. Ostatni raz widziano ich na grani pod wierzchołkiem. Nie wiadomo, czy ostatecznie udało im się tam wspiąć.

Lodowy krążek
23 stycznia 2013, 09:18Szwedzka grupa Shout Out Louds znalazła nietypowy sposób na promocję swojej muzyki. Zespół wydał płytę wykonaną z... lodu. Oczywiście dystrybucja lodowego krążka byłaby niezwykle trudna, dlatego osoba zamawiająca płytę otrzyma silikonową matrycę i butelkę wody destylowanej

Japończycy rozwiązali zagadkę twardnienia bawełnianych ręczników podczas naturalnego suszenia
27 marca 2020, 21:10Uprane bez płynu zmiękczającego bawełniane ręczniki, które naturalnie wyschną, twardnieją. Dotąd nie było wiadomo, czemu się tak dzieje, ale japońscy naukowcy z Kao Corporation i Uniwersytetu Hokkaido uważają, że rozwiązali tę zagadkę.
Coś dla kinomana
30 maja 2007, 09:46Regal Entertainment Group, właściciel sieci kin w Chicago, wdraża program, dzięki któremu klienci będą mogli zgłaszać pojawiające się w czasie seansu problemy. W ten sposób kinomani będą mogli w spokoju cieszyć się oglądanym filmem. Nie przeszkodzi im już dzwoniąca komórka, rozmawiający bez przerwy sąsiad czy powtarzające się co 2 minuty sygnały odbieranych i wysyłanych SMS-sów.

Grafen i azotek boru przepisem na sukces?
14 lutego 2013, 12:40Naukowcy z University of Manchester odkryli, że umieszczając warstwę grafenu pomiędzy dwoma warstwami azotku boru otrzymamy wysokiej jakości kondensator. Taka struktura ma unikatowe właściwości i może w przyszłości pozwolić na produkcję wysokiej jakości elastyczej elektroniki.

Kawa zmienia nasze odczucia smakowe
24 kwietnia 2020, 17:44Chęć na zjedzenie czegoś słodkiego do kawy jest jak najbardziej naturalna. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Aarhus University, kawa zwiększa bowiem wrażliwość naszych kubków smakowych na słodycz. Wyniki badań opublikowano w piśmie Foods.

Ziewanie dla ochłody
25 czerwca 2007, 12:31Psycholodzy badali zjawisko ziewania i stwierdzili, że nie robimy tego, ponieważ musimy się dotlenić, ale po to, by ochłodzić mózg.